EY ZHN 3: Υγιής χορτοφαγία

Στα 45 περίπου χρόνια που ζω στην Αγγλία, κατά καιρούς είχα τακτικές προσκλήσεις να κάνω ομιλίες σε σχολεία (γυμνάσια-λύκεια), για θέματα που αφορούσαν στην υγιεινή διατροφή. Κάποια εποχή, η υπεύθυνη του τμήματος μου ζήτησε να εστιάσω στην χορτοφαγία σαν θέμα ομιλίας. Μπήκα λοιπόν στην αίθουσα, και αλληλοκοιταχτήκαμε, ομιλήτρια και μαθητές.

Έσπασα τον πάγο με την ερώτηση «Γνωρίζετε τι είναι η χορτοφαγία; Μήπως υπάρχει κάποιος χορτοφάγος στην τάξη;» Στην πρώτη ερώτηση ακούστηκαν διάφορες απαντήσεις: «ο χορτοφάγος τρώει μόνο χόρτα… και τα μαρούλια έχουν αισθήματα!», ενώ στη δεύτερη δεν απάντησε κανείς, παρά ένα πολύ ισχνό ξανθό κοριτσάκι που σηκώθηκε και είπε ντροπαλά: «εγώ κυρία είμαι χορτοφάγος».

Η αίθουσα βούιξε από τα γέλια. Τους επανέφερα στην τάξη και ξεκίνησα την ομιλία.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι να στραφεί κάποιος στην χορτοφαγία. Μπορεί να είναι λόγω υγείας, δυσανεξίας (αλλεργιών), ηθικής, ή απλώς θέμα γούστου. Επίσης υπάρχουν διαφόρων ειδών χορτοφάγοι. Εκείνοι που δεν τρώνε το κρέας, τα θαλασσινά και τα παράγωγά τους. Όλα τα υπόλοιπα τα τρώνε.

Άλλη κατηγορία είναι οι ιχθυο-χορτοφάγοι. Αυτοί αποκλείουν μόνο το κόκκινο κρέας αλλά όχι τα θαλασσινά. Και οι πιο αυστηροί είναι οι «βίγκαν», οι οποίοι δεν τρώνε οτιδήποτε προέρχεται από το ζωϊκό βασίλειο – εκτός δηλαδή από κρέας και θαλασσινά, αποκλείουν και τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το μέλι, και περιορίζονται στα όσπρια και τα χορταρικά. Αφού λοιπόν κάλυψα τη γενική θεωρία – μέσες άκρες αυτά που μόλις διαβάσατε – απηύθυνα το λόγο στο κοριτσάκι που είχε δηλώσει «χορτοφάγος». Είπε ότι η διατροφή της στηριζόταν σε ψωμί, ρύζι, φασόλια, χορταρικά και φρούτα – αλλά δυσκολεύτηκε πολύ να απαντήσει όταν τη ρώτησα από που λαμβάνει την απαραίτητη για την ισορροπημένη διατροφή πρωτεΐνη.

Το λάθος που κάνουν πολύ συχνά όσοι στρέφονται στη χορτοφαγία – κάτι που συνέβαινε και με εκείνο το κοριτσάκι – είναι ότι δεν λαμβάνουν επαρκή πρωτεΐνη. Αυτό που τους ξεφεύγει είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα της πλήρους αντικατάστασης της ζωικής πρωτεΐνης μέσα από τη λήψη δημητριακών και οσπρίων στο ίδιο γεύμα.

Τα δύο αυτά είδη τροφίμων περιέχουν τα στοιχεία και τα αμινοξέα εκείνα που σε ταυτόχρονη λήψη και πέψη, δίνουν ολοκληρωμένη – ισότιμη με τη ζωική – πρωτεΐνη στον οργανισμό. Το μάθημα που βγήκε από εκείνη την ομιλία και την παρουσία της μικρούλας χορτοφάγου ήταν πολύ σημαντικό: ήτοι, αν δεν γνωρίζεις να είσαι σωστός χορτοφάγος και να κρατάς τις απαραίτητες διατροφικές ισορροπίες, τότε ή ενημερώσου σωστά, ή συνέχισε να τρως τις ζωικές πρωτεΐνες.

Αυτή η ισορροπία επιτυγχάνεται με εξαιρετικά απλές λύσεις: μια σαλάτα γίγαντες μαζί με μαύρο (αναποφλοίωτο) ψωμί, ένα ωραίο ριζότο με μια μερίδα ρεβύθια ή φασολάκια, κ.ο.κ. Ευτυχώς η ελληνική κουζίνα προσφέρεται για τέτοιους συνδυασμούς… αρκεί να έχετε φαντασία! Σε επόμενες δημοσιεύσεις θα προτείνω πιο ολοκληρωμένες συνταγές για όσους επιθυμούν για οποιονδήποτε λόγο να αποφύγουν το κρέας, ειδικά τώρα που πλησιάζει η Σαρακοστή. Μέχρι τότε, καλή σας όρεξη!

Το κείμενο είναι από την εβδομαδιαία στήλη «ΕΥ ΖΗΝ» που δημοσιεύεται κάθε Τετάρτη στην Καθημερινή Ενημέρωση.

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *