ΕΥ ΖΗΝ 2: Μαγειρικές περιπέτειες

ΕΥ ΖΗΝ 2: Μαγειρικές περιπέτειες

Πριν από 43 χρόνια και μετά από έναν παραμυθένιο γάμο, βρέθηκα νεόνυμφη στην Αγγλία. Συνειδητοποίησα ότι ξεκινούσα σε έναν καινούριο ρόλο παράλληλα με τις άλλες ασχολίες μου, αυτόν της νοικοκυράς. Στο θέμα της μαγειρικής όμως τα βρήκα πολύ δύσκολα. Μέχρι που παντρεύτηκα δεν είχα ασχοληθεί ποτέ – ούτε αυγό δεν ήξερα να βράσω. Ακόμα χειρότερα τα πράγματα όταν έπρεπε να μαγειρέψω για έναν χορτοφάγο.

Επικοινώνησα με τη μητέρα μου η οποία πρόθυμα μου έστειλε ένα βιβλίο μαγειρικής και με συμβούλεψε να βρίσκω υποκατάστατο για το κρέας στις συνταγές που το καλούσαν. Το ξεφύλλισα πολύ βαριεστημένα μέχρι που κατέληξα να κάνω λαχανοντολμάδες!

Διάλεξα ένα ωραίο κραμπολάχανο, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνιθο, μαϊντανό, σελινόριζα, λεμόνι, και σκόρδο. Πρόσθεσα αυγά, κουκουνάρι, νιφάδες αμυγδάλου, σταφίδες και ρύζι καστανό (αναποφλοίωτο).

Ξεκίνησα να ακολουθώ τη συνταγή με τον συνηθισμένο τρόπο, ετοιμάζοντας πρώτα τα κραμπόφυλλα. Σε μια μικρή κατσαρόλα έβρασα το ρύζι, προσθέτοντας λίγο αλάτι πριν το τραβήξω από τη φωτιά. Η αναλογία του νερού πρέπει να είναι λιγότερη από το συνηθισμένο ώστε όταν απορροφήσει όλο το νερό του να έχει βράσει το ρύζι κατά περίπου 85% (αναλογία περίπου 1 προς 1,5). Προσθέτουμε στο ρύζι λίγο λάδι (αρκετό για να μην κολλήσει), το ψιλοκομμένο άνιθο, μαϊντανο, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα κουκουνάρια, πιπέρι, τις νιφάδες αμυγδάλου και τις σταφίδες. Τα ανακατεύουμε καλά και αφού κρυώσει εντελώς το μείγμα, προσθέτουμε ένα με δύο αυγά, και ανακατεύουμε ξανά.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα τοποθετούμε το υπόλοιπο κραμπολάχανο κομμένο σε κομματάκια Προσθέτουμε χοντροκομμένη σελινόριζα. Στη συνέχεια ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με την παραδοσιακή συνταγή, και προσθέτουμε λάδι, λεμόνι και νερό. Τοποθετούμε επάνω στους ντολμάδες ένα ή δύο πιατάκια ενώ βράζουν για περίπου μισή ώρα, ώστε να «δέσουν» χωρίς να διαλυθούν.

Σ’αυτή τη συνταγή έχουμε αντικαταστήσει το κρέας με το ρύζι. Ως δημητριακό, σε συνδυασμό με τα κουκουνάρια, τις νιφάδες αμυγδάλου, και τα αυγά, μας δίνει ένα πλήρες γεύμα.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι ιδιότητες και τα ωφέλη του κραμπολάχανου είναι πολλά: είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες C, K και Β6), προφυλάσσει από τον καρκίνο, μειώνει την χοληστερίνη όταν μαγειρεύεται με παραδοσιακό τρόπο (όχι σε φούρνο μικροκυμάτων που καταστρέφει τα ένζυμα που περιέχει).

Επίσης βοηθάει σε πεπτικά προβλήματα, ειδικά σε περιπτώσεις έλκους, και υποστηρίζει την εντερική χλωρίδα. Το κόκκινο λάχανο επίσης περιέχει πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη στοιχεία από το πράσινο λάχανο.

Οι μαγειρικές μου «περιπέτειες» έγιναν αφορμή όχι μόνο να ανακαλύψω πρωτότυπες παραλλαγές παραδοσιακών συνταγών, αλλά και τα οφέλη που κρύβουν πολλές «ταπεινές» τροφές, τα οποία θα μοιραστώ σε επόμενες στήλες.

Το κείμενο είναι από την εβδομαδιαία στήλη «ΕΥ ΖΗΝ» που δημοσιεύεται κάθε Τετάρτη στην Καθημερινή Ενημέρωση.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *